Wet toekomst pensioenen uitgelegd: De impliciete 'lifecycle'


Wet toekomst pensioenen uitgelegd: De impliciete 'lifecycle'

In de zomer van 2020 hebben het kabinet en sociale partners overeenstemming bereikt over een vergaande herziening van het pensioenstelsel. Dit pensioenakkoord heeft grote gevolgen voor hoe pensioen wordt opgebouwd en wordt belegd. In deze serie bespreken we het pensioenakkoord en de gevolgen voor het beleggingsbeleid. Dit tweede artikel gaat in op de beleggingsmix per leeftijdscohort en hoe we daarmee impliciet komen tot de ‘lifecycle’. We richten ons op de beleggingsinhoudelijke onderdelen en laten de rolverdeling tussen sociale partners en pensioenfondsen bij het vaststellen van dit beleggingsbeleid hier buiten beschouwing.

 

Zoals we in het eerste artikel hebben aangegeven, worden beleggingen in het nieuwe pensioencontract nog steeds gerealiseerd via één collectieve mix, maar wordt afgestapt van één en dezelfde beleggingsmix voor alle deelnemers. Elk leeftijdscohort krijgt zijn eigen renteafdekking en blootstelling naar een overrendemenstsportefeuille (waaronder aandelen) via de vooraf vastgestelde verdeelregels. Hieruit volgt een impliciete lifecycle die de blootstelling naar risico’s weergeeft met het ouder worden van de deelnemer. Hieronder is een lifecycle getoond zoals die eruit zou kunnen zien in het nieuwe pensioencontract.

Figuur 1: Voorbeeld van impliciete lifecycle in nieuw pensioencontract

image5skl.png

Bron: Aegon Asset Management. Voorbeeld is enkel ter illustratie.

 

Net als bij de lifecycles die we momenteel zien bij individuele beschikbare premieregelingen neemt het gewicht naar de overrendemenstsportefeuille (deze portefeuille bevat aandelen, maar ook beleggingen als vastgoed en eventueel bedrijfsobligaties) normaal gesproken af wanneer het pensioen dichterbij komt. Jonge deelnemers hebben nog maar een beperkte hoeveelheid premies ingelegd, waardoor de impact van het beleggingsrendement op het uiteindelijk te bereiken pensioen nog zeer beperkt is. Om hetzelfde risico te bewerkstelligen op pensioenleeftijd moet een jonge deelnemer dus relatief meer in onder andere aandelen beleggen dan een oude deelnemer, die minder demping ervaart vanuit de nog in te leggen premies. In de meeste gevallen is voor jonge deelnemers zelfs een allocatie naar de overrendemenstsportefeuille gewenst van meer dan 100% om voldoende kapitaal op pensioendatum te bereiken. Dit betekent dat er voor jongeren belegd moet worden met geleend geld. Voor oudere deelnemers is minder risico gewenst, wat betekend dat de blootstelling naar overrendement afneemt en de blootstelling aan renteafdekking toeneemt.

 

Vaststellen van de lifecycle

Een belangrijke stap in het vaststellen van het beleggingsbeleid in het nieuwe pensioencontract is daarom het ontwerp van de impliciete lifecycle die gevolgd wordt. Hiervoor kan dezelfde methodiek gebruikt worden die gehanteerd wordt om lifecycles binnen beschikbare premieregelingen vast te stellen. Deze komt neer op de volgende stappen:

  1. Vaststellen van een bepaald aantal lifecycles dat doorgerekend gaat worden.
  2. Berekenen van een groot aantal economische scenario’s.
  3. Op basis van economische scenario’s de ontwikkeling van het pensioenkapitaal doorrekenen voor elke lifecycle. We abstraheren voor nu van een eventuele solidariteitsreserve vanwege de naar verwachting kleine impact.
  4. Per scenario het pensioenkapitaal vertalen naar een pensioeninkomen tijdens pensionering.
  5. Selectie van de lifecycle die de beste verhouding tussen verwacht pensioen en risico oplevert, rekening houdend met de ambitie.

 

Conclusie

De impliciete lifecycle speelt een belangrijke rol in het beleggingsbeleid binnen het nieuwe pensioencontract. Voor het vaststellen van de gewenste lifecycle kan gebruik worden gemaakt van de methodieken die we al toepassen voor onze klanten met individuele beschikbare premieregelingen. Hierbij vormt de ambitie en de risicohouding de basis, waarmee aan de hand van economische scenario’s de optimale lifecycle kan worden geselecteerd. Dit moet worden aangevuld met top-down analyses om ook de invulling van de zakelijk waarden portefeuille en de renteafdekking te bepalen en om de impact van de solidariteitsreserve mee te nemen.   

Aegon AM Pensioenakkoord uitgelegd - Deel 2 (NL).pdf

(366KB) PDF


More about the authors

Gosse Alserda Investment Strategist

Jenze Sibma Investment Strategist

Arjen Tebbenhof Investment Strategist


Read next