Kansen in alternatieve vastrentende waarden voor pensioenfondsen


Kansen in alternatieve vastrentende waarden voor pensioenfondsen

Alternatieve vastrentende waarden zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor institutionele beleggers. Deze beleggingen bieden kansen om het portefeuillerendement te verhogen wanneer de lagere liquiditeit van deze activa geen beperking vormt. Dit is typisch het geval voor langetermijnbeleggers zoals pensioenfondsen.

 

We laten in dit artikel zien dat alternatieve vastrentende waarden een grote verscheidenheid vertonen, zowel in termen van kredietopslag, risico, vereist kapitaal, liquiditeit, renteafdekking en ESG-factoren. Pensioenfondsen hebben dus de mogelijkheid om die categorieën te selecteren die het best aansluiten bij hun specifieke beleggingsbehoeften.  We vergelijken verschillende categorieën binnen het alternatieve vastrentende spectrum in de onderstaande tabel.

Tabel 1: Vergelijking van verschillende alternatieve vastrentende waarden

 

Kredietopslag

Risico

Kapitaal-beslag

Liquiditeit

Rente-afdekking

ESG 

NL hypotheken

1,5%-2.0%

Laag (AA)

6%

Laag

Gemiddeld

WSW leningen

~ 0,4%

Laag (AAA-AA)

0%

Laag

Hoog

ECA leningen

 0,5%-1,5%

Laag (AA-A)

0%

Laag

Laag

AAA STS ABS

~ 1,0%

Laag (AAA)

3%

Hoog

Laag

AA-A ABS

~ 3,0%

Laag (AA-A)

5%

Hoog

Laag

BBB/BB ABS

7,5%

Gemiddeld (BBB/BB)

12%

Gemiddeld

Laag

Verzekerde leningen

2,0%-2,5%

Laag (AA-A)

6%  

Laag

Gemiddeld

Verzekerde handels-financiering

1,75%-2,25%

Laag (AA-A)

1%

Gemiddeld

Laag

Tabel 1: Kenmerken van verschillende soorten alternatieve vastrentende waarden (alleen ter illustratie). Werkelijke kredietopslagen worden gerapporteerd voor strategieën die beschikbaar zijn via een goed gediversifieerd fonds. Voor meer op maat gemaakte strategieën wordt een spectrum van kredietopslagen gegeven. Rating indicaties in deze tabel zijn ofwel externe ratings (indien beschikbaar) of interne ratings (voor instrumenten zonder externe rating). We gaan voor de renteafdekking uit van een pensioenfonds met langlopende verplichtingen. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe de strategieën een ESG-invalshoek kunnen hebben. Bronnen: Bloomberg, Aegon Asset Management, La Banque Postale Asset Management, per 31 maart 2023 of laatste beschikbaar.

 

Het is belangrijk op te merken dat de scores op de verschillende dimensies in de loop van de tijd kunnen (en zullen) verschuiven en dat de beoordeling soms gebaseerd is op kwalitatieve in plaats van kwantitatieve metingen (de ESG-beoordeling is een voorbeeld). Het vereiste kapitaal wordt hier bepaald conform de FTK regelgeving voor pensioenfondsen.

 

In het volledige artikel worden de verschillende kenmerken van elke categorie in Tabel 1 in meer detail besproken.

 

De belangrijkste conclusies zijn:

 

  • In de afgelopen jaren zijn alternatieve vastrentende waarden, zoals hypothecaire leningen, infrastructuurfinanciering en directe leningen, belangrijkere categorieën geworden voor institutionele beleggers. Deze beleggingen kunnen mogelijkheden bieden om het portefeuillerendement te verhogen wanneer de (vaak lagere) liquiditeit van deze activa geen beperking vormt. Dit is in het algemeen het geval voor langetermijnbeleggers zoals pensioenfondsen.
  • In de praktijk kunnen alternatieve vastrentende waarden blootstelling bieden aan een breed scala aan rendementsfactoren, waarvan er vele ook een ESG-focus hebben. Voorbeelden die in dit artikel worden besproken zijn verzekerde leningen (kredieten of handelsfinanciering), MKB-leningen en infrastructuurleningen.
  • Een interessant kenmerk van deze categorieën is dat er een grotere veiligheidsmarge kan bestaan in vergelijking met traditionele bedrijfsobligaties, bijvoorbeeld in de vorm van aanvullende convenanten of garanties. Nederlandse MKB-leningen kunnen bijvoorbeeld profiteren van extra bescherming door het Europees Investeringsfonds, terwijl directe leningen en handelsfinanciering kunnen profiteren van extra bescherming door een verzekeringsmaatschappij.
  • Alternatieve vastrentende strategieën vertonen een grote verscheidenheid, zowel op het gebied van kredietopslag, risico, kapitaalvereisten, liquiditeit, renteafdekking en ESG-factoren. Pensioenfondsen hebben dus de mogelijkheid om die categorieën te selecteren die het beste passen bij hun specifieke beleggingsbehoeften, door rekening te houden met de verschillende kenmerken van deze categorieën.

 

Important disclosures

Kansen alternatieve vastrentende waarden pensioenfondsen.pdf

(470KB) PDF


More about the authors

David van Bragt Senior Investment Solutions Consultant

David van Bragt, PhD, is a consultant investment solutions in the fixed income, LDI and investment solutions team.


Gertjan Medendorp Investment Strategist

Gertjan Medendorp CFA, is a senior investment strategist within the Fiduciary Services & Investment Solutions team.



Read next